Kippen komen graag naar een schoon nachthok. In een goed onderhouden hok zullen de kippen meer en schonere eieren leggen dan in een vervuild hok. Een goed kippenhok bestaat uit een nachthok en een ren. Een ren (uitloop naar buiten) kunt u zo groot maken als u zelf wilt. Een indicatie kan grofweg zijn: 1 kip per 2 m2 ren. In het nachthok kunnen 7 kippen per m2 hok gehouden worden. Ook is het voor de kippen fijn als er een zitstok in het hok aanwezig is. Zo kunnen de kippen ook echt 'op stok' gaan. 6 kippen per meter zitstok is geen enkel probleem. De zitstokken kunnen het beste op een hoogte van ongeveer 30 cm. bevestigd worden.

Let bij de plaatsing van het hok op de zon, wind en regen. Zorg er in ieder geval voor dat de kippen niet de hele dag in de volle zon zitten. Een kip kan beter tegen kou dan tegen hitte! Het is niet nodig dat het nachthok verwarmd kan worden. Het hok moet goed te ventileren zijn, zonder dat het tocht. Het belangrijkste voor de kip is dat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur niet te groot is.

Het nachthok moet regelmatig schoon gemaakt worden. Daarom is sta-hoogte erg gemakkelijk, evenals een goede toegankelijkheid. Onder het nachthok kunnen de kippen dan ook nog droog lopen en eventueel uit de zon. In het nachthok kunnen ook nog legnesten gemaakt worden. Dit is bevorderlijk voor schone eieren. En voor uzelf bevordert dit het gemak met het rapen van de eieren.